Impresje z realizacji projektu „Cztery pory roku w ogrodzie ekologicznym i w kuchni”

Impresje z realizacji projektu „Cztery pory roku w ogrodzie ekologicznym i w kuchni”

W marcu 2012 r. ruszył projekt edukacji ekologicznej dla dzieci i młodzieży z Juchowa, który zakończył się w grudniu 2012 r. Nasze cotygodniowe spotkania rozpoczęliśmy warsztatami kulinarnymi, na które  dzieci i młodzież przynosiła różnorodne przepisy kulinarne znane z domu rodzinnego, z kuchni regionalnej, z tradycyjnej kuchni polskiej, ale też z kuchni europejskiej i świata. Tak więc podczas naszych warsztatów kulinarnych nie zabrakło różnego rodzaju pierogów, krokietów, bigosu czy też typowych polskich zup, jak barszcz, barszcz ukraiński, rosół z makaronem własnej produkcji, a także ciast. Przy okazji warsztatów kulinarnych poznaliśmy niektóre specjały kuchni francuskiej, włoskiej, niemieckiej czy też chińskiej. Pewnie na długo pozostanie w naszej pamięci wykwintny deser brazylijski,  zapach pieczonego przez nas chleba, czy też smak bigosu z dyni, który przygotowywaliśmy na I Rodzinny Festiwal Dyni w Radaczu. Zajęliśmy wówczas jednogłośnie pierwsze miejsce na najsmaczniejszą potrawę, choć konkurencja nie była mała. Kurczak po chińsku z ryżem, czy też francuska zapiekanka cieszyły podniebienia wszystkich młodych kucharzy i smakoszy. Podczas warsztatów kulinarnych zarówno dziewczęta jak i chłopcy wykonywali różnorodne prace w kuchni,  przygotowywali  warzywa, gnietli ciasta na pierogi, przyprawiali zupy i mięso ziołami itp. Wszyscy uczyli się też nakrywać estetycznie do stołu; wspólnie uczyliśmy się dobrych manier i właściwego zachowania przy stole; wszyscy brali też udział w sprzątaniu na zakończenie każdego warsztatu. W kuchni panowała zawsze pełna emocji i ogromnego zaangażowania praca. Przy okazji wspólnego gotowania zbliżyliśmy się do różnorodnych tradycji  kulinarnych, a przy tej okazji poznawaliśmy wartości odżywcze warzyw i owoców, produktów zbożowych, mlecznych oraz zasady racjonalnego odżywiania się. Gotowanie stałą się naszą pasją.
W maju 2012 r. ruszyły pełną parą prace w naszym ekologicznym ogródku, który najpierw musieliśmy odpowiednio przygotować, a więc skopać, usunąć zielsko, użyźnić obornikiem i przygotować grządki. Pierwsze prace wykonywaliśmy z entuzjazmem.  Z czasem coraz trudniej było nam spotkać się całą grupą, by grządki systematycznie pielęgnować, pielić i podlewać. Na szczęście zawsze znalazły się osoby, które pamiętały o ogródku, dzięki czemu już z początkiem czerwca mogliśmy zajadać się własną rzodkiewką, sałatą, szczypiorkiem, czy też młodymi buraczkami.  We wrześniu po wakacjach mogliśmy się cieszyć dorodnymi cukiniami, dyniami, ziemniakami, kapustą, kalafiorem i innym darami ekologicznego ogródka.
Projekt „Cztery pory roku w ogródku ekologicznym i w kuchni” zakończyliśmy uroczystą kolacją, na którą uczestnicy zaprosili swoich rodziców oraz pracowników Fundacji im Stanisława Karłowskiego. Po kolacji odbyło się otwarcie wystawy fotografii, podczas której z radością wspominaliśmy rozmaite wspólne przeżycia i doświadczenia.
Projekt „Cztery pory roku w ogródku ekologicznym i w kuchni” był dofinansowany przez Gminę Borne Sulinowo.

Fundacja im. Stanisława Karłowskiego
JUCHOWO 54A

Print Friendly, PDF & Email