„Cztery pory roku w ogrodzie ekologicznym i kuchni”

„Cztery pory roku w ogrodzie ekologicznym i kuchni”

W środę 14 marca 2012 r., dzieci i młodzież z Juchowa spotkały się w Klubie Koniczynka, na terenie Fundacji im. Stanisława Karłowskiego i przygotowały wspólnie potrawę Kurczak a la kebab z sałatką i frytkami. Pomieszczenia klubu wypełniły się rozmaitymi zapachami ziół i przypraw.  Pobudzone zostały wszystkie zmysły łącznie z estetycznym. Gdy już potrawa była gotowa, dziewczyny profesjonalnie nakryły do stołu i rozpoczęła się degustacja przygotowanej potrawy.
To wspólne działanie dzieci i młodzieży odbyło się w ramach warsztatów kulinarnych wpisanych w program edukacji ekologicznej pt. „Cztery pory roku w ogrodzie ekologicznym i kuchni”, który jest dofinansowany przez Gminę Borne Sulinowo i realizowany w ramach projektu pedagogiczno – społecznego Fundacji im. Stanisława Karłowskiego w Juchowie.
Na wspomniany program składa się uprawa przydomowego ogródka oraz warsztaty kulinarne. Dzieci i młodzież będą więc, zgodnie z rytmem pór roku, uprawiać przydomowy ogródek ekologiczny na terenie naszej Fundacji, a wyhodowane warzywa i zioła wykorzystają podczas warsztatów. Młodzi adepci sztuki kulinarnej będą zatem zgłębiać tajemnice kuchni regionalnej oraz tradycje kuchni wybranych krajów Europy i świata, a także poznawać zasady zdrowego odżywiania się (w myśl propagowanych idei UNESCO). Będą również prowadzić własne książki kucharskie – Vademecum młodego kucharza. Warsztaty kulinarne już ruszyły. Czekamy jeszcze na nadejście wiosny, aby rozpocząć prace w ogródku ekologicznym.

Print Friendly, PDF & Email